top of page

BIO

Kwinten Van Heden

De theatermicrobe kruipt waar het niet gaan kan. Dat is ook bij Kwinten niet anders. Gebeten door het vertellen van pakkende verhalen en het neerzetten van intrigerende  personages voelt hij me pas echt thuis op de scène. Geboren en getogen  in Leuven (1984) studeerde hij eerst Taal -en Letterkunde (Nederlands-Frans) aan de KUL en ging meteen aan de slag als journalist voor het jongerenjournaal Karrewiet (Ketnet). Toch bleef het theater zijn grote liefde. 


Als tienjarige volgde hij al theaterlessen, om in 2007 mee te werken aan Jeanne, een productie van fABULEUS over de maagd van Orleans in een regie van Dirk De Lathouwer. Hij speelde er samen met onder andere Rashif El Kaoui (KVS), Katrien Valkenaerts (Ballet Dommage),  Timeau De Keyser (Tibaldus) en Braam Verreth (Thuis, Familie). Die voorstelling belandde in de top 10 van de krant De Morgen. In 2009 volgde dan een tweede fABULEUS-productie Kasimir & Karoline, in een regie van Carl von Winckelmann, die ook later zijn docent aan Luca Drama werd. Tussendoor speelde hij in tal van producties bij De Reynaertghesellen in Leuven.


In 2015 werd hij door MartHA!tentatief gevraagd om mee te spelen in De Goeie, de Slechte en de Lelijke dat voor de Zomer van Antwerpen werd gemaakt. Twee vrienden moeten gedwongen de pijnlijke gebeurtenissen onder ogen te zien wanneer een spook uit hun verleden weer opduikt. Het werd een spannende, moderne western over angst en paranoia . Kwinten speelde er naast rasacteurs als Stijn Van Opstal, Bart Hollanders en Johan Petit. De regie was in handen van Bart Van Nuffelen. In datzelfde jaar speelde hij mee in de theaterbewerking Wit is altijd schoon (HETGEVOLG/hetpaleis, regie: Stefan Perceval) naar het  bekende boek van Leo Pleysier over een man die maar geen afscheid kan nemen van zijn pas overleden moeder. Samen met Sien Eggers speelde hij 66 voorstellingen in heel Vlaanderen.

 

Sinds kort is hij  vast verbonden aan Klein Barnum, een theatercollectief onder leiding van Paul Carpentier en Jeanne Pennings dat bedrijfstheater maakt en behoort hij tot de vaste kern van De Dakbroeders. Daar speelde Kwinten al samen met o.a. Jonas Van Thielen.  Bij De Reynaertghesellen speelde hij mee in regies van onder meer Joren Seldeslachts en Maarten Thomas Ketels.


Op televisie was hij Stijn De Belder, de broer van Jens (Jelle Cleymans) in de VRT-serie Thuis.


Na al deze ervaringen bleef het bij hem kriebelen om zich professioneel te vormen tot acteur en theatermaker.  Als prille dertiger waagde hij de sprong en begon aan de theateropleiding bij Luca Drama. De voorstelling CruX vormde daarbij zijn afstudeervoorstelling.

bottom of page