top of page

CRUX

CORONA-PROOF THEATERSTUK

Er gaat een schokgolf door Vlaanderen wanneer Roger Vangheluwe, bisschop van Brugge, door zijn neef Mark beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Toenmalig aartsbisschop Danneels probeert de gemoederen nog te bedaren, maar the damage is done.  De kerk hult zich dan maar in stilzwijgen, terwijl Mark zijn woede uitschreeuwt in een roman.

Het is exact 10 jaar geleden dat deze pijnlijke affaire aan het licht kwam. Acteur en theatermaker Kwinten Van Heden doet  daarom een poging om het onbegrijpelijke te begrijpen. Veel meer dan een feitenrelaas is CruX  een herkenbaar verhaal over slachtoffers en daders. Of hoe relatief dergelijke begrippen soms wel kunnen zijn.

 

Speciaal voor deze jubileumeditie voorziet Rik Devillé, die jarenlang slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk begeleidde,  de voorstelling van een  exclusief nagesprek.

In seizoen 2020-2021 reist CruX volledig coronaproof door Vlaanderen: als voorstelling in culturele centra met respect voor social distancing, maar ook als huiskamervoorstelling. CruX  komt immers perfect tot zijn recht in kleine  sociale bubbels.

Met perfect gedoseerde tekst slaagt Kwinten Van Heden erin de zaak-Vangheluwe tastbaar te maken op de scène. Angstaanjagend sterk, deze monoloog  - KNACK

Concept, tekst & spel Kwinten Van Heden

Coach Kris Cuppens

Foto's: Compagnie Gagarine

In samenwerking met Luca Drama

Informatie & boekingen www.koortzz.be

bottom of page